Judecătoria Baia Mare: Arestările medicale sunt nule și abuzive.

ARESTAREA MEDICALA, NULA DACA NU POATE FI ATACATA IN INSTANTA – Iata ordonanta presedintiala prin care Judecatoria Baia Mare a dispus eliberarea de indata din carantina institutionalizata a unui barbat: “Imposibil de acceptat ca o masura restrictiva de drepturi si privativa de libertate sa poata fi luata impotriva unui cetatean in lipsa unui act de procedura si pe care acesta sa nu-l poata contesta in fata instantei”
Astfel, Judecatoria Baia Mare arata in motivarea hotararii 3787 pronuntate in 18 iunie 2020, in dosarul 5354/182/2020, prin care a dispus eliberarea de indata din carantina institutionalizata a lui Ioan Longa, ca aceasta masura a fost luata cu incalcarea legii. Barbatul a actionat in judecata Directia de Sanatate Publica a Judetului Maramures si Centrul Judetean de Coordonare si conducere a Interventiei Maramures din MAI, Departamentul pentru Situatii de Urgenta, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta “Gh. Pop de Basesti” al judetului Maramures.

Judecatorul Cosmin Cristian Pop explica faptul ca din analiza actelor depuse la dosarul cauzei de catre parati, rezulta ca masura carantinari institutionalizate luata fata de Ioan Longa nu a fost dispusa prin vreun act in care sa se prevada temeiul de drept, momentul, durata si in mod obligatoriu calea de atac pe care barbatul sa o poate exercita. Pentru a avea adevarata reprezentare a viciilor din punct de vedere juridic a unei astfel de situatii, Judecatoria Baia Mare arata ca, prin analogie, se poate imagina ca, de exemplu, in materia dreptului penal, impotriva unei persoane sa se instituie o masura privativa de libertate, justificata de existenta unei dispozitii legale, insa fara sa se emita un act de procedura in acest sens. Lucru care ar echivala cu plasarea unei persoane in regim de detentie, pentru savarsirea unei fapte prevazute de legea penala, fara sa existe o hotarare de condamnare pronuntata de instanta de judecata.

Cu privire la fondul cauzei, judecatorul Cosmin Cristian Pop arata ca Ioan Longa se incadra in una dintre exceptiile prevazute de dispozitiile HG nr. 394/2020, respectiv art. 1 pct. 6 lit. k), din Anexa 2 din acest act normativ, motiv pentru care nu i se aplica masura izolarii la domiciliu si, implicit, nici carantinarea institutionalizata.

Reply ?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.