Imagine de basm surprinsă ieri în Munții Făgăraș, România. Curând nu va mai fi așa, pădurile sunt tăiate

 

Munții României sunt poate chiar mai frumoși decât Alpii. Spre deosebire de Alpi care sunt păziți de jandarmeria Austriacă, Germană, Franceză, Italiană și Elvețiană, Carpații de pe teriotoriul României și Ucrainei sunt jefuiți, furați de resurse, de păduri și mai nou de faună. Sunt create microcentrale în parcuri naționale sau naturale, zilnic coboară din munți zeci de camioane cu lemne. Proprietarii pădurilor le taie pentru bani. Oare au fost acești oameni tot timpul proprietari?
Nu . Printr-o rațiune sănătoasă la un moment dat statul a naționalizat resursa forestieră, dar să ne amintim epoca neagră a țărăniștilor care au retrocedat pădurile. Era un parlamentar Vasile Lupu care s-a luptat efectiv pentru măcelărirea pădurilor. Pentru ce să împroprietărești cu păduri oamenii? Pentru ca să le taie, doar nu să le îngrijească.
Odată cu tăierea pădurilor clima României a fost decimată, asistăm la inundații catastrofale. Un copac nu este un trandafir, el consumă multă apă. O pădure consumă multă apă. Atunci când apa aceea nu mai este consumată se revarsă în inundații, viituri,…
Din punctul meu de vedere, pădurile trebuie renaționalizate. Oamenii nu au responsabilitatea și putința de a gestiona pădurile și nici nu pot fi obligați să o facă. Reîmproprietărirea s-a făcut neconstituțional, prin alienarea dreptului la un mediu sănătos al celorlalți (degradarea pădurilor aceasta înseamnă).
Nicoleta Tatiana Grădinaru a postat această imagine superbă pe Facebook. Avem locuri la care alte țări nici nu visează. Dacă locul acesta ar fi fost în Australia, era un loc de pelerinaj a mii de turiști. În România până la Ferestrele Sâmbetei (acesta este locul), zeci de drumuri forestiere, tafuri, gatere și exploatări iar urșii neavând unde să mai steaă ajung în orașe.
Este timpul să ne responsabilizăm. Pădurea asigură și drenarea apei, izvoare și alte averi.
Am lansat pe Newsnet petiție pentru protejarea pădurilor, cei care vă simțiți responsabili pentru această țară puteți susține petiția adăugând o replică, pe forumul petiției, de susținere: https://www.newsnet.ro/forum/topic/petitie-pentru-p%C4%83duri

Marius Leontiuc

Reply ?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.